Sirius ASirius ASirius ASirius ASirius A
Medical Wellness
Почивки
Екскурзии
Самолетни билети
Специални оферти
Голф
Други продукти

Sirius A

Reiki

Вие сте тук: Начало » Medical Wellness » Спа хотели в чужбина » Марианске Лазне

ЧЕХИЯ - MARIANSKE LAZNE
Марианске Лазне

Marianske Lazne
 
 

 

Марианске Лазне е несъмнено сред най-очарователните курорти в Чехия. Историята на курорта не е дълга, но за сметка на това е интересна. Мястото, където възниква елегантният град с модерни сгради и голям обществен интерес, през XVIII век е все още заето от блата и непроходими гори.

Атмосферата в курорта от края на XIX век е запазена до днес. В наши дни Марианске Лазне е превърнал спа и туристическата индустрия в основна и  благодарение на запазването на уникалните природни условия е ограничено промишленото производство.

История:

От блатата до първите бани
Мястото, където днес се намира Марианске Лазне, някога е било изпълнено с блата и напълно изолирано.
През 1197 г. благородникът Hroznata основава манастир в Тепла, към чиято администрация принадлежи тогава днешният град. Монасите първи забелязват соления извор в гората и започват да добиват сол. Тази сол по-късно се продава като слабително средство.
Пречка за използването на водата за медицински цели е експлоатацията на калаени мини, тъй като манастирът не разполагал свободно със земята. Абат Ebersbach проявява голям интерес към изворите и през 1606 г. лекар от Славков препоръчва на пациент да пие от водата с лечебна цел за първи път. През 1679 г. Богуслав Балбин прави първото писмено изследване на киселинните води на Тепла, описвайки шест извора и техния ефект.
Междувременно започват да се разпространяват различни слухове за лечебния ефект на минералната вода и за първи път болни се насочват към изворите. От манастира почистват изворите и правят пътеки към тях. Монасите започват да пълнят бурета, които изпращат в други манастири. При все това първите опити да се развие като курорт се провалят, местните жители не вярват в бъдещето му.
По време на управлението на Мария Терезия минералните води отново се анализират и по това време името Мариенбад се появява за пръв път.

Началото на Марианске Лазне

Началото на курорта е поставено от Josef Jan Nehr – манастирски лекар, който през 1779 г. убедил абатa и няколко монаси да направят един курс на лечение. Tой открива, че малко количество вода, пито няколко пъти на ден подобрява храносмилането, стимулира апетита и подобрява съня и на абата, и на монасите. Доктор Nehr прави химически анализ на изворите и решава да лекува болни хора. Манастирът не успява да получи всички необходими разрешения за изграждане на санаториум преди 1786. През 1818 Мариенбад получава статут на курортен град.
Първите пациенти остават в малка сграда близо до Марииния извор, където се къпели. След това пристигат първите заселници, които започват да строят и първите жилищни сгради. Мястото получава първото си име - Мариенбад, на Марииния извор. Първоначално изворът бил наричан “миризлив”, заради острата миризма. Получава сегашното си име заради картина на Дева Мария, която била поставена край извора от войник, завърнал се от война като знак за благодарност за излекуването на раните му.
Абатът на манастира - Kaspar Reitenberg, има заслугата за по-нататъшното развитие на курорта. Започва да строи лечебници и павилиони в началото на XIX век.

Гьоте – принц на немските поети и кръстник на Марианске Лазне
През 1820 г. Йохан Волфганг Гьоте посещава Марианске Лазне, след което се връща при изворите още два пъти. Възхитен от местните природни дадености, той насърчава абат Reitenberger да продължи да строи лечебници.
Препоръчва на местните лекари освен традиционните процедури да се въведат и съвременни лечебни методи. Присъствието на Гьоте в Марианске Лазне има много положително влияние върху нивото на посетителите. Мястото започва да се посещава от по-заможни клиенти.
Известни знаменитости също започват да пристигат. Сред тях се открояват  Фредерик Шопен, Николай Гогол, Рихард Вагнер, Иван Тургенев, Гаспаро Спонтини и Карл Мария фон Вебер. Курортът е в период на голям подем, но златните години тепърва предстоят.

Кралският курорт
През 1897 бъдещият британски владетел Едуард VII посещава Марианске Лазне за пръв път. Защо решава да посети точно този курорт, не е известно. Крал Едуард, тогава херцог на Ланкастър, веднага се влюбва в Марианске Лазне и посещава мястото общо девет пъти.
Британският монарх привлича вниманието на света върху Марианске Лазне, което води до нарастване на броя на посетителите с всеки сезон. По-голямата част от сградите през този период се реконструират и разширяват и се отварят нови хотели.
Марианске Лазне става място на няколко политически срещи. През 1904 г. крал Едуард VII се среща с австрийския император Франц Йозеф I. През следващите години тук се състоят преговори между Великобритания, Русия и България.
Крал Едуард VII умира през 1910 г.,след това избухва Първата световна война и по-нататъшното развитие на курорта спира.

Марианске Лазне в рамките на Чехословакия
След Първата Световна война и създаването на Чехословашката република, гостите се завръщат. Бързото развитие на транспорта привлича все повече посетители и курортното градче трябва да реши проблемите с настаняването.

С настъпването на икономическата криза развитието на града спира. За щастие Втората световна война пощадява града и курортният му облик си остава непроменен. Следвоенното изселване на немски граждани и смяната на населението на Марианске Лазне водят до западането на града. Промяната идва след 1989 г., когато градът се завръща към курортното дело.

 

 

СПА хотели в чужбина

Австрия

Hotel Loipersdorf ****

 

Словения

Hotel Toplice ****

Hotel Catez ***

 

Чехия

Карлови Вари

Grandhotel Pupp *****

Hotel Carlsbad Plaza *****

Savoy Westend Hotel *****

Hotel Ambiente ****

Hotel Cajkovskij ****

Hotel Dvorak ****

Hotel Imperial ****

Hotel Kolonada ****

Hotel Krasna Kralovna ****

Hotel Olympia ****

Hotel Astoria ***

Hotel Jessenius ***

Hotel Krivan ***

Hotel Mozart ***

Hotel Palatin ***

Hotel St. Petersburg ***

 

Marianske Lazne

Hotel Nove Lazne *****

Hotel Centralni Lazne ****

Hotel Maria Spa Courtyard ****

Hotel Hvezda ****

Grandhotel Pacifik ****

Spa Hotel Butterfly ****

Hotel Vltava ****

Hotel Svoboda ***

Hotel Labe ***

 

 

 

начало на страницата

Copyright © 2009 - 2020 Sirius A Ltd.